App Store Google Play

Актуальне архипастирське слово з нагоди наступаючого великого посту

12.02.2010 13:07
Актуальне архипастирське слово
преосвященнійшого єпископа Симона керуючого Дніпропетровською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату
з нагоди наступаючого великого посту

Серед багатьох дарувань Бог нагородив нас двома здатностями, однаковою мірою важливими для нашого духовного життя: пам'ятати і забувати. Коли нам роблять добро, почуття вдячності вимагає пам'ятати про нього, коли ж нам заподіюють зло, християнська любов вимагає забути його. Чимало є вад нашої душі, які потрібно лікувати та оздоровлювати. І час доброго подвигу, тобто православний піст, який з 15 лютого входить у свою силу та права, уже наступає.

У православних християн протягом року є чимало пісних днів, призначених для особливих старань у духовному вдосконаленні, але, Великий піст тому й називається Великим, що різниться тривалістю, строгістю і важливістю. Церква встановила його в пам'ять про сорокаденний піст Ісуса Христа, перед виходом Спасителя на проповідь. Великий піст сполучається зі страсним тижнем, протягом якого ми згадуємо про хресні страждання Ісуса Христа. Разом це становить 46 днів. Що ж потрібно чинити в цей час?

Нерідко, під словом «піст» розуміють лише утримання від нескромних, вишуканих страв та хмільних напоїв. Авжеж, це важливо, бо надмірна догода череву спричиняє різного роду гріхи. Тому, в Церкві укладено календар дотримання посту, за яким у певні дні дозволено рибу (цього року - тільки на Вербну неділю), в інші - олію, а є дні, коли не можна й того.

Але, утриманням від поживних страв, Великий піст аж ніяк не обмежується. Потрібно зазначити, що хворим та немічним людям піст може бути полегшено, або й зовсім скасовано. Та, куди важливіше тримати піст духовний. Бо сказав Христос: «Не те, що входить в уста, оскверняє людину, а те, що виходить з уст... А те, що з уст виходить, від серця виходить; це і оскверняє людину, бо від серця виходять злі помисли, вбивства, перелюбства, любодіяння, злодійство, лжесвідчення, хула» (Мф. 15:11, 18).

Тому, головну увагу маємо звернути на стан нашої душі. Нехай не буде в ній злоби, лихослів'я, зневаги. Нехай не закрадеться намір обманути, обміряти й обважити, вкрасти, вчинити аборт, дати чи взяти хабар, затримати плату працівникові.

Пам'ятаймо, що християнин повинен любити всяку іншу людину, як самого себе. І нехай, в цьому ставленні до ближнього, не буде в нас ніякої різниці: ані щодо політичних уподобань, ані щодо релігійних переконань, - зовсім ні в чому. Не місце у Великий піст православному християнинові в ресторані, барі чи на дискотеці. Не належить йому дивитися розважальні передачі, читати потішні книжки і журнали. Краще, в дні Великого посту вивчати себе і думати про вічність.

Під час Великого посту обов'язково слід піти до Сповіді й Причастя. І взагалі, частіше бувайте в храмі, частіше беріть до рук духовну літературу, частіше моліться, щоб очистити свої душу і тіло.
І насамкінець: нехай наш піст буде не на показ, нехай він буде не для людей, а для Бога. Як і сказав Спаситель: «Коли ж постите, не будьте сумні, як лицеміри. Бо вони потьмарюють обличчя свої, щоб показати людям, що постять вони... Ти ж, коли постиш, намасти голову твою і вмий обличчя твоє, щоб не показувати людям, що ти постиш, але Отцю твоєму, Який у таїні; і Отець твій, Який бачить таємне, воздасть тобі явно» (Мф. 6:16-18).

Життя земне - скороминуще, а небесне - вічне. Тож, Великий піст - це добра можливість більше попрацювати над своєю душею, аби сподіватися на прощення гріхів, на місце в Раю. Бо кожна людина в свій час із земного життя перейде в життя вічне. Отже, будьмо готові зустрітися з Богом, нехай душа і тіло будуть очищені покаянням.

Бажаю всім достойно пройти подвиг Великого посту і закликаю на всіх вас Боже благословення.

Симеон
Єпископ Дніпропетровський і Павлоградський



Hoвини Join

Погода, Новости, загрузка...
Максим Мірошниченко

Нащадки слави Січових Стрільців

Дзвонить пан Юрій Фоменко, каже шо поки одні петлюрівці-дезертири сплять або чубляться в інтернеті, інші петлюрівці саджають на Соборній площі ялівець (можжевєльнік) біля пам'ятного хреста воякам...
Максим Мірошниченко

Моя країна

Взагалі знаєте, президент моєї країни - це президент закинутої на заднє подвір'я історії країни, яку хочуть розколоти та розвалити. Значній масі населення якої на це начхати. Суди якої виправдовують р...
Анастасія ГОРЯЧА

До людей, як до худоби

Якось Яніка Мерило стрімила з СВ потяга, здається, Київ-Львів... Вона казала про реформи, які таки відбуваються в нашій країні, демонструючи новеньку плазму у люксовому вагоні. Довелось якось і мені п...
Юрій Фоменко

Земля країни Герр

1970 рік. Наше місто розросталось на лівому березі. Вже вийшло за межі Мануйлівки і розбудовувалось у плавнях і на пісках.  З появою нових будівель виникало питання закладки зелених зон. А для зе...